zon
parasolespana.nl

vorige
De verdedigingstorens
'Las Torres Defensivas'
'Torre del Rey'

Oropesa del Mar


De eerste menselijke nederzettingen in het oude 'Oropesa la Vella' stammen uit het stenen tijdperk. Sindsdien hebben er zich Iberiërs (iberos), Romeinen (romanos) en de moslims (musulmanes) gevestigd. Zij maakten van Oropesa een vitale handelsenclave voor de de gehele streek. Oropesa was in het verleden doelwit van regelmatige aanvallen door onder andere de Berbers. In verband met die vele aanvallen bouwde men verschillende verdedigingstorens.
De 'Torre del Rey' (de Koningstoren) werd gebouwd in 1413 in opdracht van Fernando de Antequerra, koning van Aragón, bovenop een eerder gebouwde toren uit de 15e eeuw.
Het doel was het verbeteren van de verdediging van de kust.
De bouw van deze toren werd onder andere bekostigd met behulp van donaties en geld uit het offerblok van de kerk. Ook kwamen er particuliere giften van mensen uit Aragón en Valencia.
Behalve bij de verdediging van de kust tegen de aanvallen van de moren of de berberpiraten, deed de 'Torre del Rey' ook dienst bij de verdediging tegen aanvallen van de Fransen. Deze toren is een prachtig voorbeeld van militaire architectuur uit de Renaissance.
Er werden in de loop der tijd verschillende verbeteringen aangebracht, waarvan die door Juan de Cervellón in 1534, een verbetering die  misschien wel de belangrijkste is geweest. Hij gaf de muren een breedte van 4 meter .
In 1564 werd de toren gekocht door Philips de Tweede (Felipe II) voor 10.000 ducaten, waarna hij de Koningstoren ('Torre del Rey') werd genoemd.
Als we de constructie bekijken, die praktisch uniek is in de wereld, kunnen we het gevoel van veiligheid begrijpen, dat deze toren gaf aan de inwoners van Oropesa del Mar, hetgeen zeker heeft bijgedragen aan de herbevolking en de opbloei van deze plaats.

vorige
Website laatst aangepast op 17/02/19 - © familie De Bruin 2019